Drinkbare Rivieren

 

Al tijdens haar jeugd in een dichtbebouwde voorstad van Rotterdam verwondert Li An Phoa zich over de wildernis in de buurt, het mos tussen de stoeptegels en de reigers in de sloten. Als twintiger trekt ze voor het eerst de echte wildernis in. Tijdens een kanotocht door het Canadese Noordpoolgebied ontdekt ze dat ze uit de rivier kan drinken. Maar als ze drie jaar later terugkeert kan dat niet meer: de rivier is vergiftigd, het ecosysteem verstoord. Die ervaring laat haar niet meer los. Sindsdien vraagt Phoa aandacht voor drinkbare rivieren en spoort ze mensen aan tot actie.
In dit boek, een rijk weefsel van reisverhaal, memoires, reportage, filosofische overpeinzing en poëzie neemt Li An Phoa de lezer mee op haar avonturen langs rivieren op vier continenten. Te voet legt ze meer dan 15.000 kilometer af en ervaart de diepe verbondenheid tussen alles wat leeft. Ze ontmoet beren, ratelslangen en libellen en spreekt boeren, schrijvers en ecologen. Met haar originele blik en ontwapenende aanpak stelt ze doorlopend de vraag: hoe kunnen onze rivieren weer drinkbaar worden?

Wilt u meer dan 10 boeken afnemen, bijvoorbeeld als relatiegeschenk? Neem dan contact op met Margriet via info@drinkablerivers.org

Media en Evenementen

5 Feb 2024 – De Correspondent
Hoe komt het water hier zo schoon? Bedankt, Neelie Kroes
18 juni, Boekoverhandiging aan Jan Terlouw
Jan Terlouw nam op de oever van de IJssel het eerste exemplaar van Drinkbare Rivieren in ontvangst. Bekijk de impressie hier:

Boekpresentatie Spui25 – 2 juli 2021
Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen (NRC Handelsblad) interviewde ons over ons boek bij Spui 25 in hartje Amsterdam. Dichter Bernke Klein Zandvoort liet zich inspireren door ons boek en droeg enkele gedichten voor.

Boekpresentatie Duurzame Week – 10 juli 2021
Het Duurzame Week Utrecht Festival nodigde ons uit om te komen vertellen over ons boek in de prachtige bibliotheek aan het Neude.
Kijktip, wij starten vanaf 3:27:25

Reportage Trouw – 10 september 2021
Li An Phoa liep al 18.000 kilometer voor drinkbare rivieren

Reportage Een Vandaag – 17 august 2021
Een glaasje water uit de IJssel? Li An Phoa wil dat de Nederlandse rivieren weer drinkbaar worden

Interview NH Radio – 14 juli 2021
Li An geïnterviewd over het boek op NH Radio.

Recensies

“Ze geeft haar missie op heel persoonlijke en eigen wijze vorm: door eenvoudigweg eindeloos te wandelen en te ontmoeten. Boeren, burgers en buitenlui, zonder ze de les te lezen, en sociale media oeverloos te bombarderen met al haar wederwaardigheden – op de keper beschouwd is ze zélf een sociaal medium.”
Dagblad Trouw

“Een bijzonder boek. Het zette me aan het denken over wat ik kan doen tegen vervuiling.”
Algemeen Dagblad

“Een absolute aanrader.”
Water Governance

“Een ontroerend, beeldend en inspirerend boek dat ons aanspoort volwassen te worden.”
The Optimist
“Ik had dorst gekregen. Rivierdorst. Dat kwam door een boek: Drinkbare rivieren. Er zijn aanjagers nodig als Li An Phoa, die ons eraan herinneren hoe rivieren ooit waren.”
De Correspondent

“Veelzeggend dat ze in haar dankwoord mensen, rivieren en plekken bedankt. Een boeiend en vlot leesbaar boek.”
Nederlandse Bibliotheekdienst (NBD Biblion)